Autóbusz

Eladó autóbuszok      

Eladó midibuszok        

Eladó mikrobuszok    

Eladó városi autóbuszok

Új autóbuszok 

Eladó lakóbusz, lakókocsi, lakóautó, mobilház, utánfutó

Eladásra kínálom    

Buszbérlés

Bérelhető autóbuszok 

Bérelhető midibuszok

Bérelhető mikrobuszok

Lízing - hitel    

Autóbusz behozatal  

Autóbusz szerviz

Szervizelés és javítás

Mikrobuszok átépitése

Alkatrész

Autóbusz alkatrész    

Hasznos info

Buszbarátok             

VOLÁN Társaságok     

BuszPiac.hu

Rólunk                     

Kapcsolat                  

© BUSZPIAC 1994-2009

 

HIREK - ÉRDEKESSÉGEK

Lengyel viking metrópótló.  ...a www.totalcar.hu -n olvastuk

TESZT: VOLVO 7700A

A Volvo 7700A úgy svéd, ahogy a Suzuki Swift japán. A Budapestre szállított autóbuszokvalójában Lengyelországban, Wroclawban készültek, külön fővárosunk közlekedési vállalatának igényei szerint. Most, hogy túl vagyunk az első próbatételen, a metrópótlás lezárultával tekintsünk vissza, hogyan vizsgázott az új típus.

A metrószerelvények kényszerű pihenőre tértek. De mi legyen a sok-sok utassal, akik közül némelyek több mint egy órát töltenek naponta a föld alatt? A BKV döntött, és vásárolt ötven vadonatúj felszíni kígyót a kedélyek megnyugtatására.

Fél évszázados tendenciát megtörve a svéd Volvo mint a BKV tender győztese szállíthatta a szép, csillogó buszokat a főváros számára. A darabonként közel 70 milliós árban a kiírás szerint benne foglaltatik két év teljes körű szervizgarancia és folyamatos 96%-os rendelkezésre állás. Ez az első ütemben szállított ötven buszból maximum kettő műszaki okból eredő üzemképtelenségét engedélyezi egy időben. Most, hogy túl vagyunk az első próbatételen, a metrópótlás befejeztével tekintsünk vissza, hogyan vizsgázott az új típus. Eredményesek voltak-e a hosszas egyeztetések a BKV és a Volvo munkatársai között, vagy kifogtak a hungarykumnak számító budapesti kátyúk és utasok a 7700A típusjelű csuklós buszokon.

A Volvo 7700A úgy svéd, ahogy a Suzuki Swift japán. Valójában Lengyelországban, Wroclawban készültek a Budapestre szállított autóbuszok, külön fővárosunk közlekedési vállalatának igényei szerint. Így a Vultron gyártmányú kijelzőket és kijelző vezérlőt, a hangbemondó rendszert, a Protokon jegykezelőket és jegyárusító automatát, valamint a tankolás jeladó rendszerét a műszaki paraméterek előzetes egyeztetésével a BKV által kijelölt magyar cégek szállították a lengyelországi gyárba, hogy ezek már a gyártáskor bekerülhessenek az autóbuszokba. Ezzel nemcsak a szerelési folyamatot egyszerűsítették le, hanem megpróbálták biztosítani a csereszabatosságot és a kompatibilitást is.

A WROCLAWI GYÁR

Wroclawban 1998-ban, zöldmezős beruházással indult meg az építkezés, aminek eredményeképpen mára Európa legnagyobb autóbuszgyárát mondhatja magáénak a 642 ezer lakosú lengyel város. Mielőtt a beruházás megkezdődött, a Volvo több volt szocialista állam autóbuszgyárát is megpróbálta megvásárolni. Ennek keretében az Ikarusszal is folytak tárgyalások, igaz eredménytelenül. Az Ikarus végül az Irisbushoz került, ami a Volvo termelékenységének figyelembe vétele mellett igen szomorú tény. Jelenleg a lengyel gyárban kétműszakos munkarend mellett 600-800 buszt gyártanak évente, ez szükség esetén, folyamatos termeléssel akár 1000-1200-as éves darabszámra is feltornázható.

Kizárólag itt készülnek a 7000-es városi, a 8500-as háromtengelyes, elővárosi, a 8700-as távolsági és a 9200-as luxus turista buszok. Az alváz elemeit, a motort, a sebességváltót, a kormányművet, az elektronikákat és még pár fontos alkatrészt - amit a svédek nem szívesen adnának ki külső gyártásba - darabokra szedve, ládákban szállítják Lengyelországba. A csomagok kibontása után a Volvo előírásai alapján helyben gyártott U és I alvázgerendákkal két soron építik össze a járóképes szerkezeteket, amikre később egy másik csarnokban kerül a vevő igényeinek megfelelő felépítmény.

Több-kevesebb sikerrel. Beépítésre került ugyanis a német Hectronic által gyártott tankolás jeladó is, aminek segítségével a telephelyre beérve, tankoláskor a kútba épített számítógép azonnal rögzíti, melyik autóbuszba mennyi gázolaj került. Ehhez azonban a fülke fölötti elektronikákkal telezsúfolt területre el kellett helyezni egy antennát, ami 450 MHz-es jelekkel továbbítja a busz saját adatait a központi számítógépnek. Bár a busznak tökéletes EC minősítése van, ami a kívülről jövő elektromágneses sugárzások mellett is garantálja a zavarmentes működést, egy belső, nagyteljesítményű antennára mégsem számíthattak a busz vezérlő számítógépének tervezői. Az már biztos, hogy a becsuklás gátló hamis riasztása ennek a sugárzásnak tudható be, de eddig az indokolatlan szintezőrendszer-hibajelzést sem lehetett mással magyarázni. A megoldás az alkalmi működtetésben rejlik, így az elektronikai rendszer naponta legfeljebb tíz percig hiszi, hogy az autóbuszt túltörték.

Az elektronikai kiegészítőkön kívül számos változtatás történt a korábban gyártott, európai városoknak, például Genfnek szállított 7700-asokhoz képest is. Ezeket, az átalakításokat a budapesti igények mellett az időközben bevezetett EU-s jogszabály-módosítások követése tette szükségessé. Az ajtónyitási rendszert például közvetlenül a szállítás előtt kellett megváltoztatni, mivel a 2001-es európai direktíva alapján - ami a 2003 után gyártott buszokra alkalmazandó, de 2005-től minden buszra kötelező - megállás után a ki nem nyílt ajtó már csak 500 mm-es körzetén belül elhelyezett gombokkal nyitható. A jogszabályalkotók reményei szerint ezzel kiküszöbölhető az ajtó közvetlen közelében álldogáló utasok váratlan ajtónyitás okozta sérülései. Ezért, kérem, ne haragudjanak a járművezetőre, ha elbámészkodtak, és leszállási szándékukat nem jelezték időben, keressék inkább az ajtók szélére utólag elhelyezett gombokat, amelyek megnyomásával azonnal feltárulnak önök előtt az igen intelligens üveglapok.

Így már nem csonkolnak gondolkodás nélkül, ezért nem fordulhat elő, hogy egy beszorult tárggyal induljon a busz; elektronikai rendszerek tömkelege vigyázz a fel- és leszállókra. Amennyiben a nyomatékérzékelő 100 N-nál, azaz körüli értéknél nagyobb ellenállásba ütközik, elengedi a levegőt az elakadó szárny munkahengeréből, így tehermentesítve azt, és lehetővé téve a figyelmetlen utas kiszabadulását. Záráskor ehhez a funkcióhoz társul még egy él érzékelő is, ami 40 mm-nél nagyobb, azaz legalább csukló méretű tárgy beszorulása esetén azonnal visszanyitja az ajtókat.

A rossz utaknak köszönhetően eleinte sokat dolgoztak a Volvo szerelői: több ajtó is rendszeresen, minden ok nélkül visszanyitott. Mindezekkel együtt a 7700A eddig meglepően jól viseli a budapesti utakat. Igaz itt-ott néha csörög-zörög az utastér, de ez az útminőség miatt elkerülhetetlen kellemetlenség a csavarok után húzásával gyorsan kiküszöbölhető. A gyár mentségére legyen mondva, a legnagyobb zajforrás a jegyárusító készülék, amit a legkülönbözőbb helyekre ragasztott szivacsokkal csöndesítenek a Protokon munkatársai.

Külön a BKV kérésére alakították ki a vezetőfülkét is, ami Magyarországtól nyugatabbra és Budapesttől távolabbra nyitott kivitelű, fővárosunkban a lassan mindennapos atrocitások elkerülésére legalább részben zárttá és zárhatóvá kellett tenni. A fülke magasságában tapasztalható részlegesség oka az utasokkal való állandó kapcsolattartás és az ott folyó események folyamatos és könnyű figyelemmel követése. A fülkeajtó-zárhatóság ellenben már nem ily praktikus megfontolásokból lett részleges, ugyanis belülről egyáltalán nem reteszelhető. Az egyetlen megoldás, hogy a vezető az ajtót kívülről kulccsal bezárja, majd beül és határozottan magára csapja, aztán a belső kilincs használatával továbbra is bármikor kiszállhat.

Sokkal figyelmesebbek voltak a tervezők, amikor járművezető környezetében elhelyezett üvegeket kellett kiválasztaniuk. A vezető körül található lapok speciális tükröződésmentes technológiával készültek, hihetetlen árért. De a BKV kénytelen volt megfizetni a biztonsági megoldást, mivel korábban az Ikarusoknál több baleset is származott a visszaverődő fény megtévesztő hatásából. Sajnos az óriási, speciális pasztával ragasztott, gumiágyba helyezett szélvédőről ugyanez már nem mondható el. Ezért a változtatható utastér világítást általában csak csökkentett fényerővel használható, amivel a lehető legkisebbre csökkenthető a belső tükröződés mértéke is.

Ezen kívül egy rossz szó nem érheti a vezetőfülke kényelmét. A kiváló ülés dönthető, ülőlapjának hossza, rugózásának mértéke és intenzitása is állítható, továbbá két levegős deréktámasszal is felszerelték. És ha a rengeteg állítóval kényelmesen elhelyezkedtünk, behúzott kézifék mellett, egy gomb megnyomásával a kormányoszlop a hozzá rögzített műszerfallal együtt a legmegfelelőbb helyzetbe mozgatható. Pár másodperc után egy levegős fék a megadott helyen rögzíti az egységet, igaz a magyar kátyúkhoz mérten kicsit gyengén, ezért előfordulhat, hogy pár óránként ismét a kívánt helyre kell állítani a kormányt.

A vezetőnek jutott egy Sütrak gyártmányú mechanikus légkondicionáló is, bár a befúvók plafonra helyezése miatt nagyon kell vigyázni az ízületi gyulladásokkal. A fülke rendkívüli kényelmével némiképp szemben áll az utastér komfortja. Sajnos a 30 fok feletti nyári napokon az egynegyed részben nyitható oldalablakok nem biztosítanak megfelelő szellőzést még a zajos ventilátorok folyamatos működtetése mellett sem. A vezetők így rákényszerültek a - BKV kérésére - nyitó nélkül szerelt, 13 méter magasan lévő két tetőablak kinyitására, amihez némi atlétikai gyakorlat, esetleg a főemlősök egyéb családjából származó ősök elengedhetetlenül szükségesek.

Változtatások a későbbi beszerzésekkor

Az újabb Volvo csuklós buszok beszerzése kapcsán a BKV jelenleg több kisebb-nagyobb változtatás végrehajtásáról tárgyal a svéd cég képviselőivel. A legfőbb átalakítás a szellőzési rendszert érinti, aminek javítására fele részben nyíló, színezett, hő védő ablakok és nagy teljesítményű utastéri klíma beszerelését kéri a vállalat. A Volvo javaslatára egy olyan megoldáson is gondolkoznak, amellyel klímahasználat idején a tolóablakok egy speciális kulccsal zárhatóak lennének, így akadályozva a meleg levegő beáramlását. A kényelem további javítására az összes utas ülés párnázása is a tervekben szerepel, míg az utasok és az autósok biztonságáról a csukló belsejét és környezetét figyelő kamera gondoskodna.

Az utasok kényelmét vagy kényelmetlenségét szolgálja a kapaszkodórendszer, valamint az ülések is, amiket szintén igyekeztek a fővárosi igényekhez igazítani. A kerekes székek és babakocsik elhelyezésére kialakított terekben sok rudat elhagytak, hogy megkönnyítsék az utasok mozgását. Ezeknél a változtatásoknál a BKV teljes egészében élvezte a magyarországi Volvo-képviselet támogatását, így nem csak praktikusabb, hanem a jogszabályoknak továbbra is megfelelő rendszert sikerült kialakítani.

Van négy ülés, amin valódi szivacs, sőt kartámasz szolgálja az itt helyet foglalók kényelmét. Az eredeti szándék szerint ezek a kisgyerekkel utazóknak volnának fenntartva, Budapesten mégis inkább a hajléktalanok kényelmét és biztonságát szolgálják majd egy-egy hideg téli estén. Téli estékre és a biztonságra gondolva az ajtók körül meleglevegő-befúvókat, a padlóba fűtőszálakat helyeztek el a szorgos lengyel kezek, hogy az ide felhordott latyak minél előbb elolvadhasson, és ne veszélyeztesse az utasok amúgy is bizonytalan stabilitását. Miközben a kiáramló meleg levegő megpróbálja felvenni a harcot a nyitott ajtón beáramló hideggel, egy automatikus rendszer a busz belső hőmérsékletéért küzd. A vezető a hőfokon kívül semmit sem állíthat, minden más az elektronika dolga.

Miután az összes elektronika és automatika készen áll és az ajtók is becsukódtak, indulhat is az autóbusz. De nem indul! Mi lehet a késlekedés oka? Először is az elinduláshoz elengedhetetlenül szükséges, hogy minden ajtó, de még a motorteret és a hűtőt takaró fémajtó is csukva legyen. Ezen kívül a kéziféket sem árt kiengedni, majd a fékpedál nyomva tartása mellett sebességet kapcsolni, ami után már csak egy pöccintés a gázpedálon, a buszt még mindig rögzítő megállófék kiold, és indulhatunk is. De lehet, hogy ezután sem történik semmi. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy a kézifék biztonsági szelepe alattomos módon nem ugrott-e ki, ha meg ez is rendben van, újra próbálkozhatunk a gázpedál pöccintésével.

És láss csodát: elindultunk! A papíron nem túl nagy, nem túl nyomatékos motor megfelelő vehemenciával mozgatja a 163 főre vizsgáztatott, de mérések szerint akár 188 ember befogadására is képes, akár 28 tonnát nyomó, könnyűfémmel és üvegszállal borított karosszériát. A csukló bal hátsó sarkába hosszában elhelyezett motornak inkább a vezérlőelektronika szab határt, mint a képzelet. Sokszor hiába a teljes padlógáz, a motorfelelős csak visszafogottan engedélyezi a gyorsítást. Ez előfordulhat induláskor, kanyarban, de még guruló busznál a fékpedálról hirtelen átlépve is. Ilyenkor csak a bizalom és a türelem segít, előbb-utóbb megindul az óriás. Ha pedig megindul, a gyors sebességváltásokban egy 5 sebességes ZF gyártmányú automataváltó működik közre észrevétlenül, normális esetben 45 körül kapcsolja az ötödik fokozatot, amivel már könnyen elérhető az elektronikusan szabályozott 63 km/h-s végsebesség is. Ennél nem is kívánható több egy városi csuklós busztól.

Főleg, hogy néha igen gyorsan meg is kell állítani a közel 30 tonnát, ebben a modulrendszerben egymásra épülő egységek segédkeznek. Ez a belsőhűtésű tárcsafékekre ható levegőrendszerre épített ABS-t és ASR-t is vezérlő EBS elektronikus fékerő szabályzó rendszerben csúcsosodik, amelyekből eddig már kettő is cserére szorult, de szerencsére egy-egy meghibásodás után az alárendelt rendszerek önállóan is képesek ellátni alapvető funkciójukat, így ez az üzembiztonságra semmilyen kihatással nem lehet.

A vezető minden ilyen és ehhez hasonló meghibásodásról azonnal információt kap a műszerfalra helyezett folyadékkristályos kijelzőn, amelyet egy sárga figyelmeztető, vagy akár a három vészjelző lámpa valamelyikének kigyulladása kíséri. Ember legyen a talpán, aki a vészjelzések különböző kombinációit és variációt egy pillantásból megfejti. Nem véletlen, hogy minden hibaüzenethez külön kód tartozik, így ennek segítségével már bátrabban hívhatjuk a szerelőt, így ők is rögtön megtudják, hogy érdemes-e elindulniuk egyáltalán.

Az eddig Budapesten megszokott csuklós buszokhoz képest a Volvo 7700A egészen más arányokkal rendelkezik. Az A és B tengely között kisebb, míg a B és a C tengely közt jelentősen nagyobb a távolság, mint az Ikarusoknál. Ez sokkal jobb manőverezést eredményez, viszont a busz fordulási tere ezáltal jelentősen megnőtt. Mind belső, mind külső íven a csukló sarkai és kerekei sokkal jobban elhagyják a középvonalat a megszokottnál, ezért a buszvezetőtől, de a közlekedőtársaktól is fokozott figyelmet követel egy-egy éles kanyar biztonságos teljesítése.

Protokon jegykezelők

Az óriási Protokon gyártmányú jegykezelők is a BKV kérésére kerültek a Volvókba, mivel ezek javítására már szerződött partnerrel rendelkezik. Sajnos, sok helyen pont ezek miatt nem jól látható az alattuk elhelyezett leszállásjelző gomb, ezért nem minden esetben vethető az utasok szemére a vészjelző indokolatlan használata. A Volvo a tervezések során több jóval kisebb készüléket is felajánlott, de itt győzött a szokás hatalma.

Hiába kényelem, hiába modernizáció, a kellemes svéd légkört néha el kell hagyni. Ilyenkor az utasok a szabvány szerint 1000 és között elhelyezett sárga-zöld STOP feliratú leszállásjelzőn jelezhetnek. Az előírás szerint körül található piros, ALARM feliratú gombok a vészjelzők. Kérem, legyenek figyelmesek, és ne rémisztgessék indokolatlanul a jármű elgyötört vezetőjét. Ő is csak ember.

Műszaki adatok

Volvo 7700A
Méretek
Hosszúság
Szélesség
Magasság
Tengelytáv A-B / B-C tengelyek között
Nyomtáv A / B / C tengelyen
Üzemanyagtartály
 
17 944 mm
2516 mm
3040 mm
5190 / 6755 mm

2070 / 1854 / 1854 mm

375 liter
Tömegek
Saját tömeg
Megengedett össztömeg
Megengedett tengelyterhelés A / B / C tengelyen
 
17 440 kg
28 000 kg

6900 / 10 000 / 11 500 kg

Motor
Típus
Konstrukció

 

Összlökett térfogat
Furat / löket
Sűrítés
Legnagyobb teljesítmény
Legnagyobb nyomaték

Volvo D7C275HS
soros, hathengeres, folyadékhűtéses, négyütemű, hengerenkénti adagolószivattyús dízelmotor, turbófeltöltővel és töltőlevegő-hűtővel, EURO 3 minősítéssel, nagy nyomatékú kivitel
7300 cm3
107 / 135
19.5:1
202 kW (275 LE)
1200 Nm

Erőátvitel
Típus
Konstrukció



Áttételek
Hátramenet
Nyomaték átalakító

ZF 5HP592
ötfokozatú, automatikus sebességváltó, megálláskor üresjárati fokozat kapcsolással, "kick down" funkcióval, elektronikus vezérlő rendszerrel, hatgombos fokozatválasztással, retarderrel
I. 3,43, II. 2,01, III. 1,42, IV. 1,00, V. 0,83
4.84
2.16

Felfüggesztés
Konstrukció

A-tengely


C tengely

D tengely
 
Kerékméret
Kormánymű


Elektronikus vezérlésű teljes légrugózás (ECS) oldalra térdeplő funkcióval, automatikus szintezéssel
Volvo IFS független felfüggesztés, kettős kereszt lengő kar, légrugózás, hidraulikus lengéscsillapító,
ZF AVN-132 portáltengely, légrugózás, hidraulikus lengéscsillapító
ZF AV-132 portáltengely, légrugózás, hidraulikus lengéscsillapító
275/70 R 22,5
ZF 8098 golyósoros, rásegítéssel
Fékrendszer
Konstrukció

  

Rögzítő fék

 
EEC előírásoknak megfelelő légfékek elektronikus vezérléssel (EBS), első és hátsó kerekekre külön ható fékkörök, minden tengelyen belső szellőzésű tárcsafékek, blokkolás gátló (ABS), kipörgés gátló (ASR), automatikus után állítás, ajtófék rendszer
Hátsó kerekekre közvetlenül ható rugóerő-tárolós légfék
Elektromos rendszer 2 darab 225 Ah kapacitású akkumulátor, 180+80 A generátor
Ajtókiosztás Négy darab kétszárnyas, befelé sikló, pneumatikus működtetésű ajtó 1200 mm széles belső nyílással, akadályérzékelővel
Befogadóképesség
Ülőhelyek száma
Állóhelyek száma
Elméleti terhelhetőség
36+1 fő
126+1 fő
163+1 fő

www.totalcar.hu

 Ikarus E99 SCANIA

Ikarus E99 SCANIA
Ikarus E99 SCANIA, turistabusz, 70+2+1, 2001 részletek...

 MERCEDES-BENZ O815

MERCEDES-BENZ O815 Auwaerter
MERCEDES-BENZ O815 Auwaerter, midibusz, 25+1+1, 2001 részletek...

 PEGASO 5231

PEGASO 5231
PEGASO 5231, turistabusz, 1992, 55+1, részletek...

 Ikarus E398 HD SCANIA

Ikarus E398 HD SCANIA
Ikarus E398 HD SCANIA, turistabusz, 1995, 49+1+1, részletek...

 MERCEDES-BENZ O404

MERCEDES-BENZ O404 SHD Auwaerter Eurostar
MERCEDES-BENZ O404 SHD, turistabusz, 1997, 51+1+1, részletek...

 Bova Futura 12.380

Bova Futura 12.380 FHD
Bova Futura 12.380, turistabusz, 2002, 48+1+1, részletek...

 Scania Irizar Century

Scania Irisar Century
Scania Irizar Century, turistabusz, 2004, 49+1+1, részletek...

 PARTNEREINK

FőoldalHozzáadás a KedvencekhezBeállitás kezdőlakéntOldal nyomtatásaOldal tetejére 

© BUSZPIAC 1994-2009

e-mail info@buszpiac.hu